Валя Балканска

Валя Балканска
  • Изпълнител:

    Валя Балканска

  • Стил:

    певица

  • Държава:

    България

Името на народната певица Валя Балканска е знак за певческия талант на българите, след като нейното изпълнение на родопската песен „Излел е Дельо хайдутин“ влиза в Златната плоча на американската космическа станция „Вояджър1“. Записът, който я прави популярна в цял свят е направен на открито от американеца Мартин Кьонинг, изследовател на българския фолклор. Няколко години по-късно той попада на прослушване за избор на музикални послания от Земята към други цивилизации и Карл Сейгън включва родопската песен в 90 минутната селекция. Годината е 1977 и „Вояджър1“ носи първото послание, отправено от земния човек към Междузвездните пространства. Станцията ще се носи в необятния Космос хиляди години и гласът на Валя Балканска ще озвучава небесните селения.
Певицата е родена „Лъкът махала“ над село Арда в семейство на българомохамедани. В малката общност на селището, състоящо се само от седем къщи, животът й е свързан с чудната красота на Родопа и с патриархалния бит, установен от векове. Момичето израства в среда, където трудът е съпроводен с песни и от него се раждат песни. Мелодиите им повтарят като че ли извивките на планината и шума на вятъра в боровете, а епичните текстове разказват за комити и герои и разбуждат фантазията…
За първи път невероятният глас на Валя Балканска се разнася по време на Роженския събор и слушателите онемяват… Но истинската й певческа кариера започва през 1960 година, когато става солистка на ДАНПТ „Родопи“ в град Смолян.
Репертоарът й включва над 300 родопски песни, които вдигат публиката на крака. Сред тях са песните „Горо ле, горо зелена“, „Майчинко, стара майчинко“, „Девойко, бално ли ти е“, „А бре, юначе, лудо и младо“ и много други, както и безспорният фаворит „Излел е Дельо хайдутин“.
Валя Балканска пее обикновено със съпровод на каба гайда, типична за региона на Родопите. Съпровождали са й най-прочутите и изкусни гайдари като Димитър Петковски, Георги Мусорлиев, Атанас Тодоров и Петър Янев, с които е обиколила българските и световни сцени.
През 1997 година ЮНЕСКО я обявява за Гражданин на планетата. Поканена е да участва в международната олимпиада на изкуствата в Лос Анджелис. 1998 г. става Почетен гражданин на град Смолян, а през 2005 г. получава Звездна плоча в българската Алея на славата.
Лятото на 2016 г. Валя Балканска зарадва с концерт участниците в Международния фестивал в село Долен, общ. Гоце Делчев. По време на проведената творческа среща, певицата сподели с гостите си творческото си кредо. Тя каза: „Да правиш изкуство, значи да се бориш за доброто на хората. Това трябва да се пази, защото едно огнище като изстине, трудно се загрява!“