ГЕОРГИ ЯНЕВ

ГЕОРГИ ЯНЕВ
 • Изпълнител:

  Георги Янев

 • Стил:

  цигулка, българска народна музика

 • Държава:

  България

 • Населено място:

  Асеновград

Георги Янев е роден на 8 декември 1960 г. в Асеновград в семейство, свързано с народната музика. Силно влияние върху оформянето на музикалните му вкусове оказва дядо му Георги, цигулар, известен в Пловдивския регион. От него малкият Гошо наследява и музикалността, и сръчността, и стремежа към виртуозност. „Слушах го как свири и започнах да се мъча и аз да свиря.“ Дават му , той научава нотите и имитира дядо си. „Започнах да усещам музиката“.
С израстването си момчето се увлича все повече в инструмента. Някъде дълбоко в него мъждука амбицията да премери сили с дядо Георги и дори да го надмине… Интерес или дарба, но малкият Георги е навсякъде, където се свири и звучи народна музика – сватби, кръщенето. Следи предаванията по радиото и телевизията. Още в прогимназията знае целия репертоар на дядо си и го интерпретира с вдъхновение. Но си дава сметка, че цигулката не е типичен инструмент за изпълнение на тракийска народна музика и използването само като заместител на гъдулката не обхваща всички възможности на инструмента. Може би това е причината момчето да кандидатства и завърши Пловдивското музикално училище, където усвоява видове техники, запознава се с класическия репертоар и с видовете стилове, и обогатява музикалните си възприятия. Но фолклорът е в душата му . Когато свири тракийско хоро или изпълнява баладична мелодия усеща, че това е неговата музика. Още не завършил училище /през 1978 г./ Георги Янев става основател и ръководител на оркестър „Орфей“, състав, който прави не малко за промените, които настъпват в българската инструменталната народна музика. В състава свирят негови съученици : Велчо Велев, Наско Батинков, Иван Янков, Борис Чолаков и др. В началото на 80-те години в оркестъра се включва и акордеониста-виртуоз Петър Ралчев. Комбинацията между творческата инвенция на Георги Янев и Ралчев задава стила и интересната звучност на групата.
Специалистите са изненадани от парчетата, в които се четата архаични интонации, извадени от старинните пластове на българската народна музика и същевременно се вихрят виртуозни импровизации, в които са миксирани цитати от различни жанрове. Появата на оркестър „Орфей“ съвпада с възхода на сватбарската музика в българската празничност и младите музиканти заемат достойно място в нея. Следват записи в Радио Пловдив, тиражирани и на плоча в Националната компания „Балкантон“.
Младите хора едва ли си дават сметка, че в жанра настъпва промяна, която по-късно ще бъде наречена „революционна“ и че пъстрата смесица от българска традиционна музика, омесена с балкански мелодии и подплатена с джаз импровизации, ще се окаже алтернатива на „музея“ на българския фолклор. В музиката на „орфейци“ има всичко и във всяко изпълнение се усеща разкрепостеност като начин на себеизява, желание за надсвирване и повик на душата…
Цигулката в ръцете на Георги Янев зазвучава като народен инструмент. Понякога наистина тя имитира блендата на гъдулка, друг път акомпанира като китара, но често напомня и „капричиозо“ от романтичната епоха. Тази интересна музикална сплав е възможна, защото в оркестъра свирят виртуози и новатори, чиято фантазия не познава ограничения и табута.
Ако се наблюдава вглъбеното, съсредоточено лице на Георги Янев без да се чува звук, човек трудно би си представил това оргиестична свобода и градираща се емоционалност, която музиката му носи. А тя е плод на веселие и носи веселие, но предизвиква и учудване с неочакваните обрати и всеобхватност, затова може да се слуша като на концерт.
И наградите не закъсняват. Втора награда от „Стамболово“,86, Плочи, дискове и най-вече любовта на феновете, които следват групата навсякъде и записват всеки тон, изсвирен от Георги Янев и неговите момчета.
През годините участниците в състава се сменят, така както става в спонтанно възникналите формации. Промените в страната не са в полза на развитието на „балканската нова вълна“. Различни музикални стилове, свързани с развитието на технологиите и новите социални реалности изместват истинските музикални пристрастия. Животът изисква и взема своето, но любовта си е любов, затова Георги Янев остава верен на себе си. Така се раждат вариантите на компактдисковете със заглавие „Оркестър „Орфей – стил и наслада“, в които виртуозната цигулка на Георги Янев все така радва почитателите му.