ПЕЙО ПЕЕВ

ПЕЙО ПЕЕВ
  • Изпълнител:

    ПЕЙО ПЕЕВ

  • Стил:

    гъдулка

  • Държава:

    България

Роден е през 1975 г. в град Стара Загора. Пейо е от поколението, чиято среща с тракийския фолклор и другите музикални диалекти на България не е запечатана в детските спомени, а е свързана с обучение и участие в общо музициране. Това се дължи на промените, които настъпват в интонационната среда в последната четвърт на миналия век, особено в големите български градове, какъвто е и Стара Загора. Неговото музикално възпитание и професионално майсторство се формира в детско-юношеския ансамбъл „Загорче“, преминава през Средното музикално училище „Филип Кутев“ в Котел и завършва през 1998 г в АМТИИ- Пловдив, от където излиза завършен инструменталист. Навсякъде младият музикант поразява с виртуозната си техника и свежо импровизационно въображение. Навсякъде е бил сред най-добрите – и в ученическия оркестър в Котел, и в студентския оркестър в Пловдив. Затова и професионалната му реализация започва с в ДАНПТ „Филип Кутев“, а по-късно и като солист в Оркестър за народна музика при БНР.

Пейо е двукратен носител на приза „Златната гъдулка“ на името на българския гъдулар Янко Петров, конкурс, който се провежда в родното  място на музиканта – Гълъбово.

Доказал се като един от най-добрите гъдулари в България, Пейо Пеев концертира активно. Той участва във формации с изключителния Теодосий Спасов и с виртуозите Иво Папазов /кларнет/, Петър Ралчев/акордеон/, Стоян Янкулов/перкусии/и др.  Обикаля Европа, Далечния Изток, САЩ и навсякъде поразява слушателите с невероятната си /цигулкова/ техника и ярка инвенция.

В България музикантът има много записи за фонда на БНР, а през 2008 г. излиза и първият му самостоятелен албум, наречен „Плетеница“.