Петър Ралчев

Петър Ралчев
  • Изпълнител:

    Петър Ралчев

  • Стил:

    акордеон

  • Държава:

    България

Един от най-виртуозните и иновативни музиканти от  поколението, родено през 60-те години на миналия век, е акордеониста Петър Ралчев. Зад сдържаната му мимика и обрана показност всеки път пред слушателя се разкрива музикант с интересна  инвенция и изключителна виртуозност. Когато започва своя път като музикант от по-младото поколение, на което българският музикален фолклор  е в кръвта, той вече е усвоил майсторлъка от свирачите-легенди  като Борис Карлов, Ибро Лолов, Иван Шибилев, Петко Дачев и т.н.

Петър Ралчев е роден на 26 август 1961 г. в с. Поибряне, Пазарджишко.

За него, като за малкия Моцарт, се разказва, как едва петгодишен  изсвирва по слух народна мелодия, изпълнявана от  чичо му. Естествено е, при такава даденост, момченцето да бъде ориентирано към музикално обучение.

Тайните на акордеона овладява в Детската музикалнаа школа в Пазарджик в класа на Костадин Миларов.  Продължава образованието си в Средното музикално училище  в Пловдив като ученик на Михаил Михайлов. През 1977 г. получава първа награда на конкурса  за млади музиканти в Чирпан. Около това време е и  приза от Конкурса за млади виртуози, изпълнители на акордеон в Италия.

През 1978 г. по идея на цигуларя Георги Янев, ученик също в СМУ, основават оркестър „Орфей“, който  бързо завоюва популярност сред  оркестрите за народна музика, които търсят нови пътища  за изказ. Младите музиканти развиват своето дарование в импровизацията и виртуозността, към която се стремят. Мерят сили с по-опитните и постепенно изработват свой стил.  Музиката на оркестър „Орфей“ става разпознаваема и търсена от младата публика. Тя впечатлява не само с невиждана виртуозност и лудешки темпа, но и вмъкването на различни елементи, създаващи  впечатляващ микс.

Спомням си едно парче на цигуларя Георги Янев и оркестър „Орфей“ наречено “Цигански валс“, в което валс нямаше, но циганско –доста. То заразяваше с лудешката си веселост, с развъртането на темите, събуждащи стихийна и неудържима емоция. музикантите се екзалтираха,  надсвирваха се, напрягаха фантазията си, а темпото стигаше предела на виртуозност и иновативен майсторлък…

В тази формация Ралчев остава до 1983 г. Музикантът има потребност да опита различни стилове, да се докосне до различни стихии.  Дълго време работи и с оркестър „Тракия“ на Иво Папазов. Следва групата на кларнетиста Делчо Митев „Тракийски солисти“…

От  1990 г. Петър Ралчев, натрупал достатъчно опит и репертоар, започва активна концертна дейност в различни градове на Америка и Европа. И независимо, че в САЩ публиката го посреща много добре, то европейският  континент остава негово предпочитание. Тук той се чувства уютно,  неговите изпълнения  радват  слушатели във Франция, Германия, Унгария, Русия и Австрия. Отново печели първи места по престижни световни фестивали.

Навлязъл в своята зряла възраст, Ралчев е един от корифеите в жанра. Търсят го при срещи на музиканти с различни стилове, които се надпреварват не само с виртуозност, но и с фантазия. Затова участва в различни формати, които обогатяват представите на публиката за революцията, която през 90-те години направи балканската етно музика.