На гости при Васил Денев

На гости при Васил Денев
 • Изпълнител:

  Васил Денев

 • Стил:

  фолклор

 • Държава:

  България

 • Населено място:

  Нова Загора

Васил Денев – гъдулка, Надя Денева – вокал, Матьо Добрев – кавал, Младен Малаков – кларинет, Георги Янев – цигулка, Александър Касиянов – тамбура, Веселин Андреев – Орхан – барабан, Асен Сашев – чампара

Васил Денев расте и се развива в сърцето на Тракия, областта дала най-много самородни таланти и народни музиканти и певци. Роден е в село Баня, Сливенско в музикален род. Дядо му е гъдулар, от когото малкия Васко наследява дарбата и първите знания за свиренето на гъдулка. Майка му е една от добрите певици в селото, от която научава десетки песни. Живее сред музика и от малък усвоява тънкостите в стила на Тракия и оригиналната орнаментика при песните и инструменталните пиеси. Детството му минава в Нова Загора и Раднево сред добри народни музиканти. Естествено, това определя и професионалния му път. Завършва Средното музикално училище „Филип Кутев“ в Котел със специалност гъдулка.
Началото на творческия му път е свързан с „бума“ на сватбарските оркестри в България.
Първите му творчески изяви са в оркестър „Бисери“ с ръководител Младен Малаков и „Огнени ритми“ на Огнян Жеков. Свири и в „Дълбошкия оркестър“ на Тончо Минков. През 1998 г. е един от основателите на битовия оркестър „Гергьовден“ в град Раднево, който по-късно прераства в ансамбъл. Васил Денев е един от създателите на международния фолклорен фестивал на инструментални групи, който се превръща в център на културния живот в градчето. През 1999 г. оркестър „Гергьовден“ издава компактдиск – „Без граници“ с участието на изявените народни певици Динка Русева, Таня Скечелиева, Надя Димитрова, Румяна Филкова и Румяна Чимева.
Над 20 години работи и в оркестър „Тракия“ на световно известния кларнетист Ива Папазов- Ибряма и неговите музиканти. С различни състави е свирил на сцените на четири континента.