Александър Касиянов

Александър Касиянов
  • Изпълнител:

    Александър Касиянов

  • Стил:

    тамбура

  • Държава:

    България

Приятелите и почитателите  казват за Сашо Касиянов, че е „регионална личност с национално значение“. Наистина известният в цяла Тракия тамбурджия и акордеонист, е музикант, който „пасва“ във всеки състав, познава всеки стил, съпровожда безотказно и с лъчезарната си усмивка и вродено  чувство за хумор, повдига настроението на колеги и слушатели.  Роден на 21 януари 1951 г. и независимо, че родното му място е  Велинград, развитието му като музикант и творчески дух е свързано със Сливен и тракийската музика.

Тамбурата му е завещана от баща му – Николай Касиянов, народен музикант, направил едни от първите солови записи на този инструмент в радиото. Знае се, че тамбурата се използва  предимно за акомпанимент, като  съпровод на  песен или инструментално соло, но музикантите знаят, че за това трябва изключително добър слух и познаване на ладове и хармония. А Сашо познава българската народна музика в детайли, защото зад вечната му усмивка се крие анализиращ ум и вродена музикалност.

Както цялата му личност и  животът му е изпълнен с  неординерни ситуации. Макар и без специално музикално образование, Касианов е поканен да преподава тамбура в новооснованото Средно музикално училище за народни инструменти и пеене „Филип Кутев“ в Котел. Там той прекарва не малък период от живота си, като същевременно получава и специално музикално образование, т.е. същевременно е  учител и ученик. Тази ситуация е повод за много зевзеклъци с приятелите му, които Сашо приема с усмивка и радост. Но пребиваването в тази среда му дава възможност да се запознае с различни  музиканти и да участва в разнообразни формации.

Опитвал е да създава музика на основата на фолклора и неговата „Тракийска сюита“ и досега се свири от различни оркестри като отдавна никой не си спомня кой я е създал.

Всъщност, призванието на Сашо Касиянов е да бъде в центъра на купона, да весели хората и сам да усеща свежестта на преживяното. Хората в сливенския регион казват, че е „оженил половината околия“. Музикантът познава в детайли традиционния сватбен ритуал и музиката, която съпътства всяко действие. Дали е с тамбурата или свири на акордеон,  Сашо е там, при хората и участва в тяхната радост. Макар и нотист,  той носи характера на типичния народен музикант, който може да свири почти на всички инструменти и да замести отсъстващия.

Тази универсалност му дава възможност да участва от сватби, кръщенета и празненства до   концерти с най-големите български музиканти като Иво Папазов-Ибряма,  Матьо Добрев, с който го свързва истинско приятелство, Васко Денев, Младен Малаков и др. С последните трима и цигуларят Георги Янев създадоха групата „Виртуозите на Тракия“, която участва в коледен концерт на Фондация „Йехуди Менухин“ в Брюксел през 2005 година.

През 90-те години на миналия век Сашо работи като водещ в радиостанциите „БИМАКО“, „Омега“, „Експрес“, „Сливен Нет“, където популяризира българската народна музика и нейните изпълнители. Записвал е музика и за БНР и е участвал в редица телевизионни предавания.

Заедно с Ибрям създадоха Синдикат на народните музиканти, с което неговите колеги завинаги ще го запомнят…

На 18 юли 2012 г. Сашо Касиянов почина. В първия момент неговите колеги и приятели смятат, че това е поредната шега, която „вечно щастливия и усмихнат музикант“ си прави с тях. Но шега няма… Напуска живота един човек с голямо сърце, майстор на веселието, влюбен в българската традиционна музика и нейните носители. Поклон пред светлата памет на  Сашо Касиянов!