Сватба в Стара Загора

Сватба в Стара Загора
 • Изпълнител:

  Сватба в Стара Загора

 • Стил:

  сватба

 • Държава:

  България

 • Населено място:

  Стара Загора

Младен Малаков – кларинет, Матьо Добрев – акордеон, Надя Денева – певица

Младоженците са от цигански етнос. За сватбата са главени музикантите: Младен Малаков – кларинет, Матьо Добрев – този път свири на акордеон, Надя Димитровая – народна певица.
Сватбата е повлияна от практиките в града. Останало е символичното наддаване – откуп, за да се отведе булката от родния дом.
Частта, която е предложена на вниманието е от момента, когато в дома на булката, където са събрани нейните роднини, идват сватбарите от дома на момчето, които искат да я отведат. Но близките й искат откуп, макар и символичен. „Толкова е хубава!- казват те – Няма да я дадем, докато не платите!“ Следва леко боричкане и … побеждава „мъжката страна“. Пред булката изливат вода, за да и й върви в живота. И булята на момчето и самият младоженец я повеждат към паркирания наблизо лек автомобил, а от там и към новата й къща…
Следващият епизод е воденето на булката през междублоковите пространства. Заедно със сватбарите към колите вървят и музикантите и свирят. Сватбарите играят ръченица. И независимо, че е късна есен и е доста влажно, настроението е приповдигнато. Певицата запява бавна песен, подходяща за извеждане на момата от бащиния дом… После я сменя с хороводна и настроението отново се повишава…
…В дома на младоженеца свекървата посреща снаха си с паничка с мед и каймак. Младоженката топва пръсти в меда и каймака и маже вратата, за да й е сладък живота и да е бяла като каймак. После си обърсва пръстите в шалварите на свекървата, за да не се карат… За жалост тази колоритна част от ритуала вече е отпаднала и в градска среда сватбарите се отправят към мястото, където ще се състои сватбеното тържество.

текст: Стефка Калева