Теодосий Спасов

Теодосий Спасов
  • Изпълнител:

    Теодосий Спасов

  • Стил:

    кавал, етно, фолк

  • Държава:

    България

През 1995 г. американското списание „Нюзуик“ отбелязва, че кавалджията Теодосий Спасов е създал нов музикален жанр, схващан като направление в полето на съвременния джаз. Вярно или не, става дума за музика, която може да говори във всеки кът на света. За музициране, което отвежда слушателя към нови хибридни съчетания между традиционно и технологично, локално и глобално. За явление, в което етно-музикалните диалекти и различия са комбинирани в характеристична звучност. Това е музика, която не може да те остави безразличен… И един от най-талантливите  нейни създатели е българинът Теодосий Спасов.

Музиката, която ражда  неговият кавал  носи особено обаяние. Сигурно сте чували забележителните му импровизации и сте усетили този тънък усет на музиканта, който превръща регионалното в универсално.  При Теодосий поразява бликащата инвенция, която се движи уж в познатото, но винаги успява да изненада ухото с мисловните си метаморфози. Импровизацията при него е  подкрепена с впечатляваща виртуозност и дълбоко познаване на българската и на всякаква друга фолклорна музика.  В музиката, която създава се смесват ладове и интонации, ритми и техники, които отнасят слушателя в разни светове, увличат го с различното и отново погалват любителя с позната и обичана музика.  Това е магия, на която трудно се устоява, затова музикантът има фенове, които го следват от концерт на концерт…

Но ако се запитаме фолк или джаз е музиката на Теодосий, трябва да си отговорим – тя е всичко заедно и това я прави близка за различни слушателски  аудитории. Тази особена енергия, освободена от традиционния образец, в която  като че ли е въплътена „родовата памет“, живее по новому. Образът се въплъщава в метроритми и тембри, кавалът плаче, пее, напомня свидна лирична мелодия, а после  свободно преминава  към шеметен ритъм, в който се усеща  музикалната  шега и пародия… Това е особен свят, който носи името Теодосий Спасов и кара Милчо Левиев да го нарече „първият кавал на планетата“.

Музикантът е  роден  през 1961 г. в  Лудогорието, но е израснал в добруджанското село Белица. Започва да свири на кавал едва 9 годишен.  През 60 години Добруджа все още е място, където традиционната музика и обредност се пазят и момченцето  натрупва незабравими впечатления.

Завършва Средното музикално училище „Филип Кутев“ в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.  И ако в Котел, младежът усъвършенства техническите си умения, то влиянието на Пловдив, град , в който звучи музика от всички жанрове  и етно интонационни сфери,  се оказва  сериозно за израстването му като универсален музикант.

Първите си записи прави в Радио Пловдив още като студент през 1983 г. Започва да свири  и със сватбарски групи, които са в изобилие в региона.

Младият музикант попива всичко, което му се поднася, но проявява  усет  и търси нови интонации, с които да обогати познатото. Оригиналните му идеи  го отвеждат към хибридните форми, в които участват  музиканти, свързани с  различни жанрове. Това са музикантите от джаз формацията „Бели, зелени, червени“,  джаз певицата Йълдъз Ибрахимова, китариста Огнян Видев. Но и  нашумяващите звезди на сватбарската музика кларнетиста  Иво Папазов- Ибрям, цигуларя Георги Янев, акордеониста Петър Ралчев и много други.  Талантът и оригиналните му търсения го свързват със световно известния джазмен Милчо Левиев. Това довежда до дългогодишни творчески контакти и  очертаване на нови тенденции в световния музикален микс.

През какви ли комбинации и съчетания не са минали  музикантът и кавалът му: три години свири в световноизвестното ирландско шоу „Riverdance“. Бил е първи кавал в народния оркестър на Българската национално радио, артистичен директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, днес отново е шеф на музикалните състави в БНР, работи  с формация „Балкански коне“, участва в музикалния проект „Магията на Мадара“…

Но преди това, повече от 15 години Теодосий Спасов концертира на Европа, Азия, Австралия, Канада и САЩ. Издава 15 албума, композира музика за филми и участва в проекти с Енио Муриконе и Карлос Силиото. Българите го харесват и ценят, затова и два пъти го удостояват с избор за „музикант на годината“. А светът го отличава като един от най-талантливите  източноевропейски музиканти.