ЕВА КВАРТЕТ

ЕВА КВАРТЕТ
  • Изпълнител:

    ЕВА КВАРТЕТ

  • Държава:

    България

„Ева Квартет“ е българска певческа формация за фолклорна музика. Създадена е от четири певици от световно известния хорМистерията на българските гласове“:

С участието на: Жил Апап – цигулка, Золтан Лантош – цигулка

Името „Ева квартет“ се чува през 1995 г., когато четири млади певици, впечатляват любителите на любителите на фолклорни песенни обработки с красивите си гласове, стилно изпълнение и спятост и оригиналните носии, бележещи четири етнографски области в България. Древните мелодии, които са в основата на репертоара им и прецизната интонация донасят бърза и заслужена популярност на формацията.
Гласовете на певиците покриват целия диапазон на женския глас и създават усещане за органова звучност, която поразява слушателя. Всяка от четирите певици е носителка на определен музикален диалект, свързан с родното й място и звуковата среда, в която е израснала.
Гергана Димитрова е родена в град Плевен и е свързана с фолклора на Северна България; София Ковачева – е от Тракия; Евелина Спасова е от граовската фолклорна област; а Даниела Стоичкова е от Кюстендилския край. И четирите са възпитанички на музикални училища със специалност – фолклорно пеене.
Историята започва малко по-рано, когато младите певици влизат в състава на световно известния фолклорен хор „Мистерията на българските гласове“ . Свежите им гласове и музикална грамотност правят впечатление на талантливия диригент и композитор Милен Иванов, чиято идея е създаването на „Ева квартет“.
В репертоара на формацията преобладават обработки на български народни песни, правени специално за тях от млади композитори, с интереси към експерименти в звучност, форма и хармония. Това са Красимир Кондов, Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов и т.н. Изпълняват и песни от класиците Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Стефан Драгостинов, Николай Кауфлан. Специално място е запазено и за автентичните народни песни, запазили старинната си звучност и форма, които певиците изпълняват с удоволствие и преклонение.
От създаването си „Ева квартет“ изпълнява и църковно-славянски песнопения. За да са верни на църковния канон и традиция при тези изпълнения променят начина на тоноизвличане.
Интересният репертоар и прецизността на изпълненията им бързо правят квартета популярен и зад пределите на България. Негови песни се появяват в знакови албуми като поредицата „LE MYSTERE DES VOIX BULGARES“ ПРОДУЦИРАНА ОТ ШВЕЙЦАРЕЦА Марсел Селие; сборният албум „SPIRITUS“, издаден от PolyGram и съдържащ музика от цял свят. Песните им са наред с музиката на Дийп Форест, Ера, Андреа Бочели, Горан Брагович и други музиканти, дали отпечатък върху последната четвърт на ХХ век.
Двайсет и първи век носи на „Ева квартет“ нови постижения:
2001 г.- първи самостоятелен албум „Български фолклорни дарове“
2007 г.- участие в първото издание на Дунавския музикален фестивал „Срещу течението“; участие
на фестивала „La note della Taranta“ в Италия за популярна музика, къдета на Гала концерта ги чува над 100 хилядна публика.
2010 г. – „Ева квартет“ се представя на световния форум „WOMEX“
2012 Г. – излиза албумът „Арката“ заедно с френския композитор Хектор Зазу. Това е най мащабната продукция в световната етно музика с участието на 50 музиканти от 13 държави.
Следват още два албума…
Участват и в „Европалия“ в Брюксел, където отново завладяват европейската публика.