Младен Малаков-Малака

Младен Малаков-Малака
 • Изпълнител:

  Младен Малаков

 • Стил:

  фолклор, кларинет

 • Държава:

  България

 • Населено място:

  Котел

Младен Малаков – кларинет

В красивото градче, Котел, скътано в диплите на Сливенския Балкан, да си музикант е престижно. Знаят се фамилиите Дундалови, Памукови, Малакови, при които  свиренето на кларнет се предава по  наследство.

Един от най-популярните и търсени котленски музиканти Младен Малаков си спомня разказите  на дядо си, че класическите или „модерни“ инструменти, /така ги наричат българите за разлика от традиционните – кавал, гъдулка, гайда и др./са се появили с идването на руснаците по време на Освободителната война. Те са понаучили будни момчета да свирят на духови инструменти и при заминаването си са им оставили своите. Така след Освобождението в Котел се създава Първата градска духова музика. В оркестъра е свирел и дядото на Младен, както и всичките му братя. Потомците на фамилия  Малакови също стават музиканти. Така е и до днес. Синовете на Малаков – Ангел и Младен също са отлични кларнетисти. Но това е по –късно, а сега нека проследим развитието на един от най-талантливите и популярни кларнетисти в България от втората половина  на ХХ век.

Младен Малаков е роден на 4 септември 1956 г. в с. Лозарево, Бургаско. В детството си попива всякаква  музика, затова  обича хубавата българска и циганска песен. Първите уроци по кларнет получава от дядо си, музикант, известен с хубавия си тон. Тази дарба получава в наследство и внука. Малака, както го наричат всички музиканти, е известен с плътния, топъл и красив звук, който изтръгва от кларнета си. Колегите му казват, че когато на сватба свири за извеждане на булката, малко са хората, които не се просълзяват…

Сериозни уроци получава и от баща си, който го стимулира да свири по ноти, а не само „по слух“, както е народната традиция. В началото на 80-те  Младен вече е набрал сили и започва да се оглежда за музиканти, с които да направи оркестър, според тогавашната практика.

През 1982 г. основава оркестър „Бисери“,  заедно с акордеониста Нешко Нешев. В началото на 1984 г. прави няколко записа в Радио Пловдив. Сред най-популярните са „Милково хоро“ и „Лозаревска ръченица.“ Кани в оркестъра и саксофониста Кънчо Хранеников от Раковски, а после и  Янко Маринов.  На барабаните застава популярният  Пайчо Иванов, а певица им е Илка Александрова. В този състав оркестърът съществува до средата на 90 години.

Оркестър „Бисери“ се прочува и ангажиментите се увеличават. Сватби, кръщенета, изпращане на войник, сборове, панаири и какви ли не още веселби, на които групата е неизменен спътник. Хората обичат да слушат галещия душата кларнет на Малака, а ритмите на хора, ръченици и кючеци  създават истинско  веселие.

На сватба го открива и големият кларнетист, днес академик Петко Радев, обиколил световните сцени, но и изпитал и удоволствието да свири и импровизира с инструменталните народни банди.  Петко Радев е изненадан и очарован от изумителния тон на Малака.

По време на надсвирванията в Стамболово, започнали през 1986 г и продължили и през 90-те години, съм чувала негови думи, че Малака, може би, не е най-виртуозният кларнетист, но че   тонът му е сред най-красивите, които е чувал.

Младен Малаков е носител е на награди от надсвирвания в с. Дълбок извор, Стамболово и „Тракия фолк“. Печели призово място и на фолклорен фестивал в Братислава с „Шопско хоро“.

В края на ХХ век известно време Малака свири в група с изключителния ромски акордеонист Ибро Лолов. От него усвоява тънкостите на шопския фолклор. Няколко години свирят по заведения в София и имат своя постоянна публика.

Младен Малаков е включени във формацията „Виртуозите на Тракия“, където свирят елитни музиканти. С тази група той обикаля не малко страни в Европа.

Днес Малаков е успокоил темпото и прекарва повечето време в Котел, където отдавна се е установило семейството му.  Радва го стилното свирене на синовете му Ангел и Младен, но отчита, че „времената вече са други“ и техния живот ще е съвсем различен…

Стефка Калева