представяне на книга и работилница по народно пеене

представяне на книга и работилница по народно пеене
представяне на книга и работилница по народно пеене
 • представяне на книга и работилница по народно пеене
 • 25 October
 • Градският музей на град Прага
 • Изпълнител:

  представяне на книга и работилница по народно пеене

 • Дата:

  25.10.2016

 • Адрес:

  Градският музей на град Прага

 • Час:

  18.00

След почти една година и половина отново с радост приветствахме в Прага Веселка Тончева, нашият дългогодишен колега от България – етномузиколог от Българската академия на науките. Този път тя имаше две приятни, но съвсем не лесни задачи – да представи книгата си Традиционни празници на българите, която ние създадохме заедно през 2015 година и да научи пражката публиката да пее български народни песни. Големият лекционна зала на музея бързо се напълни и дори трябваше да бъдат донесени допълнителни столове! На семинара присъстваха няколко журналисти както и известни експерти от Чешката академия на науките и Карловия университет.
В първата част на вечерта кръстихме уникалната чешко-българска книга Традиционни празници на българи. Авторът, илюстраторът и други сътрудници подписаха и раздадоха над петдесет книги.
След което започнахме да пеем. Веселка представена традиционната българска музика и нейните специфични ритми и начин на изразяване в контекста на балканския фолклор. За участниците, които не говореха български, имаше подготвена песнопойка с текстове на песните изписани с латински букви. Симултанен превод осигури Мария Селингерова от танцова група Българи. Тя също така показа на публиката как се танцуват разучените песни. И най-накрая, както обикновено, всички – организаторите и публиката танцуваха заедно хванати за ръце българско хоро.

BUY TICKET