Награда на името на Александър Касиянов

Награда на името на Александър Касиянов
Награда на името на Александър Касиянов
 • Али Мустафов Келов
 • 04 April
 • град Котел
 • Изпълнител:

  Али Мустафов Келов

 • Дата:

  04.04.2016

 • Адрес:

  град Котел

 • Час:

  13:00

НУФИ – Котел – награда за тамбурист на името на Александър Касиянов
Националното училище за фолклорни изкуства в Котел, което носи името на българския композитор и фолклорист Филип Кутев, е в навечерието на своята 50-годишнина. То е първото по рода си учебно заведение в Европа и привлича много млади хора със качественото си образование и задушевна атмосфера. В преобладаващата си част от възпитаниците на НУФИ „Филип Кутев“ – Котел излизат талантливи композитори, виртуозни инструменталисти и гласовити певици, които не се страхуват да експериментират в нови музикални стилове, стъпващи върху основата на българския фолклор, както и да търсят разнообразни форми за развитие и осъвременяване на вековните образци. Почти винаги те съумяват да запазят духа и особената интонационна и ритмична образност на българския музикален фолклор.
Всяка година на 1 април в НУФИ “Филип Кутев“ се провежда конкурс, в който се състезават млади хора в пет възрастови категории от 5 до 25 години. Те показват майсторството в свиренето на фолклорните инструменти- гайда, кавал, тамбура и гъдулка, както и гласовите си възможности при изпълнението на бавна и бърза народни песни. Оценявани са от три компетентни журита, в съставите на които влизат известни инструменталисти, певици, преподаватели и диригенти. Тази година корифеи бяха проф. Манол Тодоров – дългогодишен преподавател по фолклор в НДА „Панчо Владигеров“ в София, проф. Петър Льондев, странджанската певица и вокален педагог Калинка Згурова, Георги Андреев – главен диригенти на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, популярният кавалджия Матьо Добрев, млади преподаватели в АМТИ –Пловдив, възпитаници на училището.
Наградите, с които младите таланти бяха удостоени се разпростираха от поощрителни грамоти и участия в професионални записи в студиата на национални радиостанции до подпомагане с на годишни награди – стипендии – за учащите се.
Освен традиционните награди бе присъдена още една награда за тамбурист на името на дългогодишния преподавател и именит изпълнител Александър Касиянов, който рано прекъсна артистичната си кариера. Наградата – стипендия бе дадена от Сдружение „Митра 2000“, в чиито инициативи Касиянов е участвал. Получи я младият тамбурист Али Мустафов Келов, с преподавател Мария Градешлиева, ученик четвърти курс в НУФИ „Филип Кутев“.
Освен завидна техника и музикалност, момчето спечели журито с артистичното си изпълнение на „Криво хоро“ из репертоара на друг известен тамбурист Румен Сираков и
„Копаница“ на Александър Касиянов. Почетен диплом на Али връчи кавалджията Матьо Добрев, близък приятел на Сашо.

BUY TICKET