Празникът Трифон Зарезан

Празникът Трифон Зарезан
Празникът Трифон Зарезан
 • Празникът Трифон Зарезан
 • 20 February
 • Прага, Чехия
 • Изпълнител:

  Празникът Трифон Зарезан

 • Дата:

  20.02.2016

 • Адрес:

  Прага, Чехия

Приятели и любители на балканския фолклор, музиката, танците и доброто настроение отпразнуваха за пореден път колоритния празник на виното Трифон Зарезан. Пражкият Трифон Зарезан е самобитен фолклорен празник и принадлежи към най-големите балкански фестивали, провеждани редовно в Прага от 2003 г. насам.

Тази година събитието се проведе в традиционен стил. Както всяка година подготвихме разнообразна програма с повече от 50 изпълнители.
Започнахме с блок, който запозна публиката с музиката и танците на бивша Югославия. Певицата Аида Муячиц пя босненски любовни песни в съпровод на китара. Незабравимо бе изпълнението на ентусиастите от състав “Радост”, който представиха сръбски народни танци и песни. Продължихме в български дух. Представихме курс по български народни танци и конкурс за най-добър танцьор от публиката. Заедно се научихме да танцуваме Право, Варненско и Дунавско хоро. Най-добрите танцьори, които се класираха за финала, трябваше да танцува и солов танц – Ръченица. След това дойде дългоочакван от пражката публика момент – изпълнението на ансамбъла за народни танци към нашата асоциация – ансамбъл “Българи”. 28 костюмирани танцьори излязоха на сцената. Тази година изпълнението на ансамбъла бе изключително интересно – танцуваха повече от 30 минути в две групи, начинаещи и напреднали. Известната балканска групата Мийяктич оркестър взе участие във втората половина на вечерта. Балканът представен от този ансамбъл не е просто модна имитация, той е начин на живот, който групата потвърди и показа на практиката на Трифон Зарезан. Песните и танците не свършваха. Благодарение на тяхната музика публиката „пропътува“ България, Македония и Сърбия, имаше и много ромски песни, които се посрещнаха с възторг!
Трифон Зарезан в Прага бе причина много от нас да пътуват от далечни места (Моравия, Бърно или дори Германия). Видяхме се със стари приятели и се запознахме с нови такива.

BUY TICKET