Семинар по българска народна музика и пеене за възрастни

Семинар по българска народна музика и пеене за възрастни
Семинар по българска народна музика и пеене за възрастни
 • 13 May
 • Голямата зала на Дома на националните малцинства, Прага, Чехия
 • Дата:

  13.05.2015

 • Адрес:

  Голямата зала на Дома на националните малцинства, Прага, Чехия

 • Час:

  18.45

В средата на май 2015 г. сдружение Заедно организира като част от проекта Music and Memory уникален семинар, посветен на българската народна музика и пеене.

Лектор на семинара бе добре познатата етномузиколожка Веселка Тончева, която пристигна от България специално за случая. Доц. д-р Веселка Тончева е от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Научните й интереси включват традиционнен български фолклор, както и култура на етническите и конфесионалните общности в България и на Балканите.

Семинарът запозна участниците с българската народна музика, нейните специфични ритми и начин на изразяване в контекста на балканския фолклор. За участниците, които не говореха български език подготвихме пенопойка с текстове на разучаваните песни, изписани с латински букви. Мария Селингерова модерираше и превеждаше събитието в красива българска носия.

Голямата зала на Дома на националните малцинства в Прага беше препълнена. В семинара взеха участие около 80 души от широката общественост, студенти, членове на нашата асоциация и т.н. Също присъстваха много експерти – музиковеди, етнографи и музиканти. Лекторката представи различните фолклорни области и характерната за тях музика. Презентацията бе придружена от музикални илюстрации. Цялата група пя заедно и се научи на практика по една песен от всяка фолклорна област. В края на събитието се научихме и традиционнен фолклорен танц хоро с членове на фолклорния ансамбъл “Българи”. Последва дискусия с много запитвания.

Семинарът бе подкрепено и от чешкото Министерство на културата.

 

към галерия>>

 

BUY TICKET