Струма пее

Струма пее
Струма пее
 • Струма пее
 • 18 September
 • село Невестино
 • Изпълнител:

  Струма пее

 • Дата:

  18.09.2015

 • Адрес:

  село Невестино

ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „СТРУМА ПЕЕ“
На брега на река Струма, в село Невестино, всяка година през месец август се надпяват, надиграват и надсвирват носителите на автентичната фолклорна традиция от Западна България. Земята се тресе от древните танци, сърцата играят под звуците на народните песни и свирни, а гласовете се издигат в ясния въздух и носят легенди за свенливи невести, верни християни и чутовни юнаци. Песните се носят по околните скатове на Осоговската планина та чак до Рила…
Началото е през далечната 1987 година, когато хората се събират на събор в Невестино, носещ името „Струмски народни напеви.“ После съборът заглъхва.
И отново през 2006 година, желанието за радост и песен възражда идеята за ежегодно провеждане на фестивал, носител на фолклорното богатство на Големия Шоплук и Пиринско под надслов „Струма пее“.
„Струма пее“ се провежда в парка на село Невестино, веднага след Голяма Богородица, на брега на едноименната река в непосредствена близост до известния Кадин мост. Възрастовият диапазон е от 5 до 85 години. В два дни през сцената минават над 1000 изпълнители, а хора, дошли от цяла Западна България, Македония и Сърбия, с удоволствие ги гледат и слушат вече десет години…
Тази година особена впечатление на слушателите направиха две млади певици- Александрина Иванова и Димана Мирчева, ученички на Светла Цветкова, преподавател по пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София.

BUY TICKET