VIII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС 2016, гр. Котел

VIII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС 2016, гр. Котел
VIII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС 2016, гр. Котел
  • 01 April
  • гр. Котел
  • Дата:

    01.04.2016

  • Адрес:

    гр. Котел

НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА ФОЛКЛОРНИ ИЗКУСТВА „Филип Кутев“ се намира в малкия градец Котел в Сливенския Балкан.
Училището е открито на 2 октомври 1967 година и е първото училище за фолклорни песни и инструментална музика в Европа. В навечерието на 50-тата годишнина тук вече могат да учат не само българчета, но и младежи от чужбина.
В началото се нарича Средно музикално училище за преподаване на народно пеене и народни инструменти, а от 5 май 2004 г. е НУФИ. Патрон му Филип Кутев е емблематична личност за българската музикална култура. Той е създател и на първия професионален ансамбъл в България, който по-късно има множество последователи. Моделът е взет от ансамбъла, създаден от Игор Мойсеев, но Кутев, който е музикант и композитор дълбоко познаващ българския музикален фолклор, внася свои виждания и успява да остави шедьоври на певческото и инструментално творчество на фолклорна основа. Всъщност, Кутев създава изцяло нов жанр на сценично изкуство, в което увековечава българската народна песен и инструментална музика. И независимо, че песните звучат тригласно, а инструменталните пиеси напомнят жанрово световни образци, тематичният материал е от българския фолклор, а обработката запазва оня аромат, който е скътан в самобитния български фолклор. В синкретичността на танц, песен и инструментал пред зрителят се разгръщат картини, които са били част от народния бит, вихрят се страсти и вълнения, които са били живи само преди век… Този „народен“ театър или по-скоро опера е една от причините, които продължава битието на фолклорната традиция и става основа за онези чудни метаморфози, в които все пак се запазва духът на българите.
Още една заслуга има Филип Кутев към българският музикален фолклор и тя е великата му дейност за намиране и привличане в своя ансамбъл на изключителни певици, певци и свирачи от различни фолклорни области, които донасят цялото богатство на оная скромна, но великолепна музика, в която щедро се открояват музикалните диалекти, така разнообразни и специфични. Това съкровище по-късно даде основание на целия свят да заговори за „магията на българските гласове“ и да се поклони пред творческия гений на един народ.
Краят на ХХ век и промените, които настъпиха в звуковата среда, дадоха повод да се заговори за „българска полифония“, като слушателите от различни националности откриха в музикалния материал космическа звучност…
Но нека не забравяме, че за да се опази това богатство не малка заслуга име и НУФИ в Котел.
В навечерието на неговата 50 годишнина нека отделим време за припомняне на заслугите на основателите, които влагат енергия и знания, за да се роди училището.
Първият му директор е Владимир Владимиров, човек сам убеден, че фолклорните образци трябва да се съхраняват и предават от поколение на поколение. Сигурно не е лесно да се започне една дейност, която е свързана с устната традиция на българите, да се организира тя и да се преведе в синхрон с класическите представи за образователен процес. Но първите, които влага усилия в това нетрасирано дело успявате и пътят се вие вече 50 години…
През 1972 г. Владимир Владимиров предава щафетата на своя близък приятел, редакторът на фолклорната редакция в Българското радио Георги Бояджиев, задълбочен познавач, положил много грижи за опазване и съхранение на музикалния фолклор.
Пет години по-късно щафетата поема кавалджията Стоян Чобанов. При Георги Пенев училището се сдобива с нова, самостоятелна сграда. Поелият ръководството през 1992 г. Ташо Барулев оценява новите реалности и търси възможности за създаване на международни контакти и експорт на младите таланти. След него идва Степан Червенков и т.н.
Идва времето, когато за този пост е удостоена жена, настоящата директорка на НУФИ г-жа Мария Градешлиева, която прибавя своя принос в живота на училището, към което интереса не спада…

BUY TICKET